Kunst of kitsch?

Wie benieuwd was naar het verhaal achter het schilderij boven zijn schoorsteen, het oude servies van oma of dat gekke asbakje dat ooit op een rommelmarkt werd gekocht, kon het tijdens de U Night eindelijk aan de specialisten vragen: is  het kunst of is het kitsch?

Specialistenpanel

Het specialistenpanel bestond uit drie aan de Universiteit van Amsterdam verbonden kunsthistorici. Ieder bekeken zij de meegebrachte objecten vanuit hun eigen expertise om de stijl, oorsprong en kwaliteit ervan te bepalen en de verhalen achter de voorwerpen te ontrafelen.

René Lugtigheid

René Lugtigheid. Foto: Sjoukje Telleman

René Lugtigheid is kunsthistoricus en docent textielrestauratie bij de discipline Conservering en Restauratie van Cultureel erfgoed. Textiel speelt in ieders leven een grote rol en is daarmee een belangrijke bron voor cultuurhistorisch onderzoek. Gebruikssporen, zoals slijtage en oude reparaties, kunnen iets vertellen over de waarde die mensen aan bepaalde kledingstukken hechtten, merklappen vertellen het verhaal van meisjesonderwijs in voorgaande eeuwen en doopjurken ontsluiten familiegeschiedenissen.

Madelon Simons

Madelon Simons. Foto: Madelon Simons

Madelon Simons is kunsthistoricus, docent kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in de geschiedenis van het verzamelen en musea. Oude verzamelingen kenden (meestal) geen enkele specialisatie, want de verzamelaar streefde ernaar alles wat raar of zeldzaam was in huis te halen. Inmiddels heeft Simons zich daardoor met tal van voorwerpen beziggehouden die we nu lang niet altijd meer 'kunst' zouden noemen, maar die ooit in een verzamelvertrek (een 'kunstkamer') werden bewaard. Simons verheugt zich vooral op dat soort voorwerpen: rariteiten en de verhalen die daarbij horen.

Tessel Bauduin

Tessel Bauduin. Foto: Bob Bronshoff

Tessel Bauduin is kunsthistoricus en docent Moderne en Hedendaagse kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar mediëvalisme in het Modernisme en is gespecialiseerd in de westerse avant-gardes en vooral het surrealisme. Momenteel werkt zij aan een onderzoek dat zich richt op de receptie van middeleeuwse kunst tijdens het Surrealisme. Haar boek Surrealism and the Occult. Occultism and Esotericism in the Work and Movement of André Breton is in 2014 uitgekomen bij Amsterdam University Press. 

Locatie: VOX-POP

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam

24 november 2017